Waar staat BHV voor en wat betekent het? BHV staat voor BedrijfsHulpVerlening en is een verplicht onderdeel voor iedere organisatie in Nederland. Het organiseren van bedrijfshulpverlening voor uw organisatie is in 1994 verplicht gesteld om zo te zorgen voor een veilige (werk)omgeving voor alle aanwezigen binnen en rondom de organisatie. Lees hier alles over in dit artikel en kom meer te weten over een bedrijfshulpverlener.

Betekenis BHV

De afkorting “BHV” staat dus voor BedrijfsHulpVerlening. Goede bedrijfshulpverlening binnen een organisatie betekent dat er voldoende werknemers beschikken over de juiste kennis en vaardigheden op het gebied van BHV. Dit houdt in dat zij ten alle tijden in staat om correcte (eerste) hulp te verlenen wanneer zich een calamiteit voordoet binnen of rondom de organisatie. De hulp die je verleend als bedrijfshulpverlener kan uiteenlopen van reanimatie tot aan ontruiming. In verband met een stijgende trend in het aantal arbeidsongevallen in Nederland

Wat doet een bedrijfshulpverlener?

Een bedrijfshulpverlener (BHV’er) is iemand die is opgeleid om bedrijfshulpverlening uit te voeren wanneer dit nodig is. Hij weet dan een noodsituatie te herkennen en weet hoe hij hier het effectiefst op moet reageren. Een bedrijfshulpverlener heeft een BHV cursus gevolgd en is zo op de hoogte van de laatste veranderingen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Voorbeelden van taken van een bedrijfshulpverlener zijn reanimeren, ontruimen en wat te doen bij verstikking. Lees al deze taken hieronder.

Taken van een bedrijfshulpverlener

Volgens de Arbowet zijn er drie onderdelen waar de bedrijfshulpverlener zich op richt. Deze staan hieronder nog eens uitgelegd.

  1. Verlenen van eerste hulp. Hierbij kun je denken aan het verbanden van het slachtoffer, het uitvoeren van een reanimatie of bijvoorbeeld hoe je een slachtoffer moet verplaatsen. Hierbij kun je denken aan het aanleggen van een verband, verplaatsen van een slachtoffer of reanimatie.
  2. Beperken of bestrijden van een beginnende brand. Een bedrijfshulpverlener weet precies hoe hij een brand kan herkennen en beperken.
  3. Alarmeren, organiseren en begeleiden van een ontruiming. Het kan voorkomen dat er bijvoorbeeld een brand uitbreekt binnen het pand. Wanneer alle werknemers en bezoekers uit het pand begeleid moeten worden, weet een bedrijfshulpverlener de verzamelplaats aan te wijzen.